31 Ekim 2010 Pazar

Kentsel dönüşüme örnek







Dışarıdan bakıldığından sıradan bir apartman projesi. Ancak Prisma adını taşıyan bu projede Hollanda'da ikinci dünya savaşından sonra hayata geçirilen en önemli dönüşüm projelerinden birini oluşturması açısından önem taşıyor. 16 kattan oluşan bina NL Mimarlık tarafından hayata geçirildi. Projenin mimari açıdan en dikkat çeken yanı aşağıdan yukarıya doğru daralan yapısı. Bunun yanı sıra balkonların katla arasındaki dağılımı da bu şekle uygun olarak yapılmış. Yukarından aşağıya doğru inerken ise terasların sayısı ve kullandıkları alan artıyor.

Dantel gibi işlenen dikey bahçe







İspanya'da hayata geçirilen Spiral Garden projesi ekolojik sosyalleştirme kavramını mimari lugata ekleyecek projelerden biri olarak dikkat çekiyor. Metropol şehirlerde yeşillikten, organik ürünlerden uzak kalanları yeşil bir ortamda sosyalleştirmeyi amaçlayan proje oval şekilde aşağıdan yukarıya doğru kıvrılan yapısıyla da sadece konsepti değil mimarisiyle farklı bir yapı oluşturuyor. Dış mimarisi dantel gibi işlenen Spiral Garden projesi enerji tasarrufu sağlayan yapısıyla sadece şehrin sosyal yapısına değil şehir idaresine de katkı sağlayacak. Projenin en önemli amaçlarından biri ise sosyal etkileşimi artırmayı hedeflemesi.

Tarihi şehri sportif yapacak







Çin'in başkenti Pekin yakınlarındaki tarihi Datong şehrinde hayata geçirilen Populous projesi şehrin yeni spor parklarından biri olacak. İlginç çelik mimarisiyle dikkat çeken proje şehrin ikinci spor merkezi olacak. 30 bin koltuklu stadyum, 8 bin kişilik arena ve bin 500 kişilik kapalı yüzme havuzu ile dikkat çekiyor. Tarihi şehri sportif bir şehre dönüştürmesi açısından ise stratejik öneme sahip. İçerisinde müze, kongre merkezi ve belediye binası da yer alacak.

Origamiden yapıldı





Bengt Sjöström Starlight Tiyatrosu projesi Japon origami sanatının izlerini taşıyan çatısıyla son dönemin en ilgi çeken projelerinden biri. Ancak çatıda origami kullanılmasının nedeni sadece estetik bir tercihten çok hava koşullarına karşı en etkili mimari çözüm sunmasından da kaynaklanıyor. Bunun yanı sıra iyi havalarda teras olarak kullanılabilecek alanlar yaratması nedeniyle de fonksiyonel bir özelliğe sahip. Gang Mimarlık tarafından hayata geçirilen proje aynı anda 1100 kişiyi ağırlayabiliyor.