9 Ekim 2011 Pazar

Liverpool'ün yuvarlak alışveriş merkezi







Yeni nesil alışveriş merkezlerinin (AVM) şehirlerin sosyal hayatında önemli bir rol oynadığını bilen mimarlar artık AVM projelerini de buna göre şekillendiriyor.Rojkind Mimarlık tarafından İngiltere'nin Liverpool şehrinde hayata geçirilen bu alışveriş merkezi projesi ise bu düşünceden hareketle dikkate alındı. 32 bin metrekare kullanım alanına sahip olacak bu proje şehrin 164 yıllık ilk çok katlı alışveriş merkezinin yerine yapılacak olması açısından ayrı bir önem taşıyor.
Şehirde halka açık alanların giderek azaldığını gören Rojkind mimarları AVM'nın etrafında halk için açık alanlar oluşturup şehrin önemli bir bölümünü kapsayan otoparkları için kapalı alanlara hapsettiler. Projenin en karakteristik özelliklerinden birini ise şehrin keskin köşeli mimarisine karşın yuvarlak bir mimarinin seçilmesi oluşturuyor.

Moğolistan'a modern bir dokunuş













MAD Mimarlık tarafından Moğolistan'da yapılan Ordos Müzesi bir sanat müzesini içeriyor.Moğolistan'ın geleneksel mimarisi örnek alınarak yapılan proje daha tamamlanmadan bir filme de ev sahipliği yaptı. Planlaması 2005 yılında yapılan o yıldan bu yana da insaaştı ve geliştirmesi devam eden projede akılcı ve geometrik kurallar ön plana alındı. Geleneksel bir müzeyi modern ve genç çizgilerle yorumlayan mimaride güneş ışınlarından maksimum derecede faydalanmak için artık olmazsa olmaz haline gelen güneş panellerinin yanı sıra soğuk iklimi dayanılabilir hale getiren teknolojiler de göz ardı edilmedi.

Kore'nin vahşi orkidesi





















Güney Kore'yi mimari arenada yükseklere taşıyacak olan Busan Opera House projesi muzun zamandrır mimarların gündemini meşgul ediyor. Yatırım için çizilen sayısız mimari projeye her geçen gün bir yenisi ekleniyor. Son olarak Solus4 Mimarlık tarafından çizilen bu proje ise bölgeyi en iyi temsil edebilecek projelerden biri olarak yorumlanıyor. Solus 4 Kore'nin sahil kentlerinden biri olan Busan'da hayata geçirilecek ve şehrin toplanma alanı haline gelecek proje için orkide temasından yola çıkıyor. Kaligrafi ve resim sanatından eserlerin de kullanıldığı projenin cephesinde doğal malzemeler ile dingin renklere yer verildi.

Üniversiteye komşu müze







Son yıllarda modern sanat müzeleri mimarların en çok iş yaptığı alanlaran biri haline geldi. Neredeyse yaşam alanları kadar çok talep gören müze projelerine bir yenisi de Berkeley'de ekleniyor. Berkeley Art Museum (BAM) adını taşıyan bu proje modern müzeciliğe yeni bir youm getirmeyi hedefliyor. New York merkezli Diller Scofidio + Renfro Mimarlık tarafından hayata geçirilen proje Kaliforniya Üniversitesine bitişik mimarisiyle de dikkat çekiyor. Üniversite ile iç içe yapılan sayılı müze projelerinden biri olacak Berkeley'de öğrenciler sanatın içinde eğitim görecek. Berkelet Sanat Müzesi üniversiteye bitişik yatay mimarisi ve art deco tarzıyla dikkat çekiyor.