Mimarlar artık sadece ofis, otel gibi projelere ilgi göstermiyor. Farklılık yaratabilecek bir otobüs durağı bile artık mimarların ilgi alanına giriyor. Almanya'nın Hamburg şehrinde yapılan Poppenbüttel durağı ise bunun en çarpıcı örneklerinden birini oluşturuyor. Otobüs durağını tren garı ile birleştiren proje klasik ve sıkıcı duraklardan farklı olarak tepsinde bulunan ilginç mimarideki çatı sistemi ile dikkat çekiyor. Tamamlanan ve hizmet vermeye başlayan durağın çatısı adeta bir kanat görünümünde. Transparan çatı ise durağa ayrı bir farklılık katıyor.
30 Kasım 2011 Çarşamba
Cezayir'in ilk uluslarası projesi
Cezayir'i mimari alanda ilk kez uluslararası bir proje ile tanıştıracak olan DNA Mimarlık gemi şeklinde bir projeye imza atıyor. Cheraga şehrinde hayata geçirilecek ofis binası Le Far du Grand Vent adını taşıyor. Bir gemiyi andıran mimariyle yapılan projenin zemini geniş bir yatay alandan oluşuyor. Üst katlara çıkıldıkça ise geminin kamarasına benzer daralan yapısıyla dikkat çekiyor. Yapımında hafif materyallerin kullanıldığı proje şehrin en ilginç binası olacak. Otel, ofis, rezidanslardan oluşacak karma bir yapıdan oluşacak proje dikey geçiş noktaları ile birbirinden ayrılıyor. Projenin girişi tek bir kattan yapılırken ofis, rezidans gibi her bir Alana farklı asansörlerden çıkılabiliyor.
Bu müze sola çekiyor
Fletcher Priest Mimarlık tarafından hazırlanan bu proje New York'un gökyüzüne bir gökdelen daha kazandırma hedefiyle yapıldı. Tower Museum adını taşıyan bu dikey müze kuzey doğu yönünde yatık bir şekilde Manhattan'a doğru uzanıyor. ABD'nin 1960 ve 70'lerden kalan her türlü mirasına ev sahipliği yapacak müzenin mimari olarak da bir referans noktası oluşturması hedefleniyor. 100 metre yüksekliğinde olacak projenin e tepe noktası ise havaalanlarındaki gözlem kulesini andırıyor. Tower Museum'un tepe noktasında kafeterya ve kütüphanenin yer alacak.
Bu gökdelenin ortasında uçurum var!
Mimaride büyük bir gelişme içinde olan ve hemen hemen her hafta yeni bir mimari projeyi dünyaya duyuran Tayvan, dünyanın en ilginç gökdelenlerinden biri yapmak için bir yarışma düzenledi. Taichung kentinde hayata geçirilecek ve Tayvan Tower adını taşıyacak bu proje için en ilginç teklifi veren firmalardan biri de Sou Fojimoto Mimarlık oldu. Ortasında bir gökdelen binasının bulunduğu çevresi ise beyaz metallerle çevrelenen projenin en ilginç tarafı ise tepesindeki gezinti alanı oluşturuyor. İlk defa bir gökdelenin en tepe noktası insanların dolaşabileceği ya da vakit geçirebileceği şekilde yeşillendirilerek halka açılıyor. Projenin ortası ise boş bırakılarak tepe noktasında ise bir uçurum görüntüsünde bir alan yaratıldı. Geceleri LED ışıkları ile aydınlatılan bölüm binanın en çok dikkat çeken yerlerinden birini oluşturuyor. Yağmur yağdığında ise tepedeki bir kanal vasıtasıyla tüm sular boş alanda biriktirilerek binanın su ihtiyacı karşılanıyor.
Letonya'nın dalgalı oteli
Letonya'daki bir otel projesini içeren bu proje dalga temasından esinlenilerek yapıldı. Ülkenin gelişen şehirlerinden Jurmala'da yapılan bu proje bir yandan dalgalarla sahile, kumsala vurgu yaparken diğer taraftan da arpi andıran yapısıyla bir ritim yakalamaya çalışıyor. Şehrin en sakin yerlerinden birinde hayata geçiriln Liesma Oteli projesi bir otel binası, onun hemen yanında bir kongre merkezi ve ilginç bir giriş bölümünden oluşuyor. Parametrik kurallar dikkate alınarak geliştirilen otel Liesma'nın dış bölümünün ise ahşaptan tasarlanmış olması modernin yanında yerel bir öğe de katıyor. Buzlu camlarla tamamlana ahşap dizayn ise projeyi daha da çekici kılıyor. Projeye dalga formunu veren materyallerin basit öğelerden yapılıyor olması ise bir yandan mimarinin işini kolaylaştırırken diğer taraftan da hoş bir görüntü oluşturuyor.
Tai Gölü'nün etrafı sosyalleşiyor
Çin'in yeni oluşturulan bir başka çekim merkezi de Changzhou şehrindeki Tai Gölü'nün etrafı olacak. Masterplan çizimlerinin hazırlandığı projenin dışı Çin'in geleneksel bambu işlemeciliğine atıfta bulunan bir örnekle yapılacak. Parklar, plazalar, amfitiyatro ve oyun alanlarından oluşacak projede aynı zamanda binanın elektriğini de üretecek rüzgar alanları ile göl manzarasının seyredilebildiği özel alanlar da oluşturulacak. Birbirinden bağımsız ve geniş bir alana dağılan beş gökdelenin bazıları rezidans bazısı ofis bir tanesi de otel binası olarak kullanılırken hepsinin üst katları sosyalleşme alanları olarak kullanılacak.
Geleneksel ve modern birarada
Çin'in Nanjing şehrindeki Xiaguan bölgesi planlanan bu yatırım tarihi bir öneme sahip olan bölgeyi modern binalarla yeniden konumlandırma hedefi taşıyor. Eğlence, spor ve yönetim ofislerinin yer alacağı ptroje mevcut doğal güzellik korunarak geliştirilecek yeni proje birbirine kıvrımlarla yaslanan iki dikey binadan oluşuyor. İçerisinde geleneksel Çin bahçelerine de yer verilen bu yeni projede avant-garde bir mimarlık örneği sergileniyor. Bölgenin coğrafi yapısı ve güzelliklerine saygı duyularak yapılan projede iki diley kulenin yanın da bir de yatay bir lışveriş alanı yer alıyor. Ancak bölgenin yüksekliğine saygılı bir şekilde uzanan projenin tepe noktası da yeşillendirilerek havadan yeşil bir örtüye bakılması sağlanıyor.
Güney Çin'in yapay vadisi
Çin'in Zhuhai bölgesi de yeni yatırımlardan nasibi alan yerler arasında geliyor. 360 bin metrekarelik kullanım alanına sahip olan proje ofisler, otel, rezidans daireleri ile birlikte 510 bin metrekarelik bir kullanım alanına sahip bulunuyor. 2012 yılında tamamlanması beklenen bu proje tek bir kutu içerisinde her şey yer veren bir modelden temelini alıyor. Summer Group tarafından planlanan yatırım Çin'in güneyinde yeni bir merkez oluşturma fikrinden yola çıkılarak yapılıyor. Proje kentsel dönüşümde yeni bir model yaratırken kentle organik bir bağ da kuruyor. Üstü kapalı bir şehir oluşturmayı hedefleyen proje, oluşturulan vadi ortamı, plazaları ile yapay bir şehir yaratıyor.
Pekin'in 'süper' uydu şehri
Son dönemde hızlı bir gelişme içinde olan Çin ekonomisi Pekin gibi büyük şehirlerden gelişmekte olan küçük şehirlere kadar ciddi bir dönüşüm içine girdi. Ülkenin çok fazla gçö alması nedeniyle giderek kalabalıklaşan başkenti Pekin ise bu dönüşümden payını en çok alan yerler arasında geliyor. Bu kalabalığı şehirde yaşatabilmek için ise Pekin'deki uydu şehirlerin sayısı giderek artıyor. Vanke Süpe City adını taşıyan bu proje ise birbiri üstüne dizilmiş küp şeklindeki yapılardan oluşuyor. İçinde 100 bin metrekarelik perakende alanın da yer alacağı proje 24 saat boyunca açık kalacak. Çinlileri sıkıcı alışveriş merkezlerinden kurtaracak olan Vanke projesi standart alışveriş zamanlarına ek olarak gece alışverişi imkanı da sağlayacak. Böyle AVM içindeki özellikle haftasonları gündüz saatlerinde yaşanan kalabalığı tüm haftaya dağıtmış olacak.
Çin'i sosyalleştirecek proje
Çin'in son dönemde mimari anlamda en çok adından bahsettiren şehirlerinden Guangzhou, ülkenin en büyük kentsel dönüşüm projelerinden birine hazırlanıyor. Eski bir mahallenin yıkılarak yerine yatay bir karma kullanımlı proje yapılması hedefleniyor. Alışveriş merkezinden konutlara ofislerden kent parkına kadar çok geniş bir kullanım alanına sahip olacak proje özellikle de sosyal donatı anlamında bölgenin en zengin yapısı olacak. 110 bin metrekarelik perakende kullanım alanına sahip olacak projede eğlence ve yeme-içme alanları da kendine özgü olacak. Benoy Mimarlık tarafından hayata geçirilecek olan proje şehri hem yeşile hem de sosyal hayata doyuracak.
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)