27 Ocak 2012 Cuma

Çin semalarında bir Alman













Almanya merkezli KSP Jürgen Engel Architekten International Çin'de Mavi Gökyüzü projesi olarak adlandırılan ve ülkenin gelişmekte olan şehirlerinden Chengdu'da hayata geçirilecek projenin ihalesini kazandı. Frankfurt başta olmak üzere dünyanın çeşitli yerlerinde gökdelen projeleriyle tanınan mimarlık şirketi Pekin semalarına da Chengdu projesiyle adını yazacak.5 bin 470 ofisin yer alacağı bu devasa proje Çin'de enerji tasarruflu binalar arasında da bir model oluşturacak. Bu nedenle de 180 metre yüksekliğe sahip olan binanın dış cephesi için alternatif bir model oluşturuldu. Yıl boyunca ortalama sıcaklığın 17 derecede seyrettiği şehirde projenin dış cephesi güneş ışığını depo ederek binanın ısıtmasında kullanacak. Toplam 45 kattan oluşacak binanın 6 ile 44'üncü katları ofis alanı olarak kullanılacak. Giriş ve üst bölümlerde sosyal tesisler en üst katta ise sky lounge olarak adlandırılan bir restoran-bar'a yer verilecek

Graffitili savaş uçağı













İkinci dünya savaşından kalan ve Arizona'daki Pima Air and Space Museum'da (PIMA) sergilenen bu uçak tasarımda yaratıcılığın geldiği nokta konusunda ipuçları veriyor.Küratörlüğünü Eric Firestone ile Carlo Mccormick'n yaptığı bu proje ikinci dünya savaşında kullanılan uçakları grafitilerle renkli hale getirerek savaşın izlerini geride bırakmayı hedefliyor. Dönüş yolculuğu adı verilen bu grafitili uçak savaş müzesindeki diğer kalıntılara da esin kaynağı olacağa benziyor.

Aerodinamik gökdelen







Şikago merkezli Skidmore, Owings & Merrill LLP (SOM) Mimarlık da Çin'in Wujiang şehrinde yapılacak Greenland gruba ait Suzhou Center binası projesini kazandı. 358 metre yüksekliği ile rekorlar serisine adını yazdıracak olan yapı bölgenin sembol binalarından biri olacak. Aerodinamik olarak adlandırılabilecek tasarımıyla dikkat çeken yapı 75 kattan oluşacak.İçerisinde otel tarafından işletilecek apartman daireleri, otel ve perakende alanlarıyla birlikte şehir içinde bir şehir yaratacak. Jiangsu bölgesindeki Taihu Nehri'nin de hemen kenarında yer alacak yapı manzarasıyla da dikkat çekecek. Proje bir gökdelen olmasına rağmen giriş katında doğal havalandırma yapılacak, sıcaklığın arttığı üst katlara doğru ise dış cephede sağlanan doğal klimalar devreye girecek.

Ofislere komşu evler







Son dönemde uluslararası mimari yaşam alanları ile ofis ve çalışma alanlarını içiçe geçirmeyi, bu şekilde de insanların hem zamandan tasarrufu hem de her geçen gün artan trafik sorununu aşmasına katkıda bulunmayı amaçlıyor. Bu hedeften yola çıkarak Singapur'da yapılan The Pan Pacific Service Suites de apartman ve ofisleri tek bir çatı altından bünyesinde topluyor.
16 kattan oluşacak yapı yükseklikte ya da tasarımda değil ama fonksiyonellikle iddialı.
126 süitten meydana gelecek yapıda 'çifte kullanım' adı verilen hem ofis hem de apartman daireler bulunacak.

Endonezya'nın karma projesi







Uluslararası mimarlık şirketlerinden Broadway Malyan'ın Endonezya'nın başkenti Jakarta'da geliştirdiği Cilandak Bisnis Square (CIBIS) projesi bölgenin en dikkat çeken mimarilerinden biri olması açısından önem taşıyor. Yatırımı Endonezya'nın en önemli büyük holdinglerinden Bhumyamka Sekawan tarafından yapılan CIBIS projesi 12 hektar alan üzerinde geliştirilecek. İçerisinde iş oteli, konferans salonu, eğlence ve perakende aktivitelerinin bulunduğu projenin konsept aşaması tamamlandı, inşaatına ise başlandı. Şehrin en merkezi noktasında konumlanan proje Endonezya'nın uluslararası alanda adından söz ettiren ilk projesi olmasına rağmen şimdiden benzerleriyle rekabet edebilecek konuma ulaştı. Proje Endonezya hükümetinin desteğiyle ülkenin sürdürülebilir gelişmesine katkıda bulunmak amacıyla hayata geçiriliyor.